Home | Science | Jure Leskovec Receives the Prestigious Ambassador of Science Award

Jure Leskovec Receives the Prestigious Ambassador of Science Award

Jure Leskovec has been awarded the Recognition of the Ambassador of Science of the Republic of Slovenia, a national award given to a Slovenian native each year in recognition of outstanding achievements and global scientific impact. The Committee selected Jure for this prestigious title due to his leadership, outstanding academic and research achievements as well as for training Slovenian students at Stanford through American Slovenian Education Foundation.

More information:

  • http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/8987/7ce336f5fe188e4900b4cf1d4664c520/
  • http://www.delo.si/ozadja/situacija-je-taka-kot-v-kaksnem-cankarjevem-romanu.html
  • http://www.rtvslo.si/slovenija/zoisovo-nagrado-za-zivljenjsko-delo-prejela-vito-turk-in-janez-levec/351771
  • http://www.eurydice.si/index.php/arhiv-novic/9377-zoisova-nagrada-zoisovo-priznanje-priznanje-ambasador-znanosti-puhovo-priznanje-2014.html

Source: ASEF Facebook Page https://www.facebook.com/asefund

Foto: Nebojsa Tejic/STA

SLOVENIAN:

Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije prof. dr. Jure Leskovec

Doktor Jure Leskovec je profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA. Tema njegovega raziskovalnega dela so velika družbena in informacijska omrežja ter družbeni mediji. Razvija statistične modele, ki opisujejo in napovedujejo vedenje ljudi ter razširjanje informacij v velikih spletnih sistemih, kot sta Facebook in Twitter.

V razmeroma izredno kratkem času, devet let po diplomi na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani ter pet let po doktoratu na univerzi Carnegie Mellon v Pittsburghu, je profesor Leskovec dosegel izjemne raziskovalne rezultate tako po obsegu kot tudi odmevnosti. Njegovih 89 objav v podatkovni zbirki Google Scholar dosega več kot 13.000 citatov. Nekateri njegovi članki so danes tako rekoč obvezno branje na tem področju. Na vodilnih konferencah je prejel vrsto nagrad za najboljše prispevke.

Profesor Leskovec ohranja intenzivne delovne stike z domovino. Raziskovalno in pedagoško sodeluje z Institutom Jožef Stefan ter Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Za študente Univerze v Ljubljani poučuje tehnike analize omrežij in izkopavanja znanja iz velikih podatkovnih zbirk. Organizira tudi delovne obiske in usposabljanja slovenskih študentov na Stanfordu, ki jih finančno podpira Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija, in je soustanovitelj te nepridobitne organizacije. Je tudi reden gostitelj slovenskih start-up podjetnikov na Stanfordu.

Vir: https://www.facebook.com/asefund

Leave a Reply

x

Check Also

Anton Mavretic

Slovenian Voyager Engineer Dies

Ljubljana, 22 November - Anton Mavretič, a Slovenian-born scientist who worked on a key instrument that continues to travel through space aboard the Voyager space probes, has died aged 84, the Slovenian World Congress said on Friday.